Virtual reality bril | De verschillen tussen VR-brillen

HTC Vive | Virtual Reality Bril
HTC Vive

Een tijdje geleden leek Virtual Reality iets wat ver weg zou zijn, inmiddels zijn er al veel verschillende virtual reality brillen beschikbaar. Als je een virtual reality bril op hebt dan lijkt het alsof je in een andere wereld bent aangezien de VR-bril helemaal afsluit. Als je om je heen kijkt zal het beeld van de VR-bril meebewegen. De prijs van VR-brillen loopt heel erg uiteen. Je kan al een VR-bril hebben vanaf 2 euro. De prijs kan wel oplopen tot wel duizend euro.

De virtual reality bril

Er zijn veel toepassingen voor virtual reality brillen. Het kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld games en films. Maar langzamerhand vinden steeds meer bedrijven ook toepassingen voor een virtual reality bril. Attractieparken waaronder Bobbejaanland in België maakt er al gebruik van. Als je dan in de achtbaan zit krijg je de keuze om een virtual reality bril op te doen. Hiermee wordt de achtbaan nog spannender.

Je kan Virtual Reality brillen verdelen in 4 categorieën:

Smartphone VR-bril

Dit is het instapmodel van virtual reality. Dit is een Bril waarbij je een smartphone kan insteken. Door de lenzen en de smartphone krijg je een virtual reality ervaring. Je kan verschillende apps downloaden die je kan gebruiken met de VR-bril

Samsung Gear VR
Samsung Gear VR

PC VR-bril

De PC VR-bril moet aangesloten worden op een computer of een laptop. Om deze VR-bril te gebruiken is een zeer krachtige computer of laptop nodig. Met een PC VR-bril heb je veel meer mogelijkheden en ook grafisch ziet het er veel realistischer uit.

HTC Vive
HTC Vive

Console VR-bril

Op het moment is er de Sony VR-bril. Deze bril is geschikt voor de Playstation 4. Hij is geschikt om games mee te spelen die speciaal voor de Sony VR-bril zijn ontwikkeld. Ook kan je kiezen voor de cinematic mode. Hiermee kan je films afspelen en games spelen die niet speciaal ontwikkeld zijn voor virtual reality.

Playstation VR
Playstation VR

Onafhankelijke VR-bril

In deze onafhankelijke VR-bril zit een computer geïntegreerd. Meestal draait deze computer op Android. Het grote voordeel van deze bril is dat je vrij kan bewegen.

Auravisor
Auravisor

Welke VR-bril past bij jou?

Als je graag een virtual reality bril wilt aanschaffen is het erg belangrijk om te beslissen wat voor soort VR-bril je wilt hebben. De meeste VR-brillen zijn de Smartphone VR-bril. Deze zijn erg goedkoop en leuk om kennis met virtual reality te maken. Als je van plan bent om vaker gebruik te maken van virtual reality en je hebt een goede PC dan is het zeker waard om eens te kijken naar een HTC Vive of een Oculus Rift. Wil je graag gebruik maken van virtual reality op je Console? Dan is daar de Sony Playstation VR voor.  Verder is er ook nog een onafhankelijke VR-bril, met deze bril kan je vrij bewegen en hier heb je geen smartphone voor nodig. Deze onafhankelijke bril is voorzien van een ingebouwde computer.

Virtual Reality films

Er zijn al veel films en video’s beschikbaar die speciaal gemaakt zijn voor virtual reality. Deze films en video’s worden gemaakt met behulp van een virtual reality camera. Op YouTube kan je veel van dit soort video’s vinden. In deze video kan je volledig rond kijken. Het is ook mogelijk om normale films te kijken in een virtual reality omgeving. Het lijkt dan alsof je in een bioscoop zit met een groot scherm.

Virtual reality in de praktijk

De VR-bril wordt al in veel situaties toegepast. De VR-bril kan nog voor veel meer toepassingen gebruikt worden. De meeste mensen gebruiken het momenteel alleen om films te kijken of om te gamen, maar er zijn nog veel meer toepassingen in de praktijk te vinden. Denk dan aan bijvoorbeeld het onderwijs, in ziekenhuizen, het bedrijfsleven, in de sport, attractieparken.

  • Rondlopen in een gebouw dat nog helemaal niet gebouwd is.
  • Kinderen voor een operatie laten wennen aan wat er gaat gebeuren
  • Mensen met vliegangst aan een vliegtuig laten wennen
  • Een huis bezichtigen met een VR-bril

De verschillen tussen VR en AR

Naast virtual reality is er ook augmented reality. Het grote verschil met virtual reality is dat augmented reality zich afspeelt in de echte wereld. Met augmented reality kunnen bepaalde beelden in de “echte” wereld geplaatst worden. De Microsoft HoloLens is een augmented reality bril. De HoloLens plaatst hologrammen in de echte wereld. De HoloLens heeft doorzichtige glazen die zijn voorzien van sensoren. De HoloLens is helaas niet zomaar te koop in Nederland. Als je de HoloLens wilt kopen dan heb je een adres in de Verenigde Staten of Canada nodig. De HoloLens kost 3000 dollar en wordt geleverd met een paar spellen. Het is nog niet bekend wanneer de HoloLens te koop zal zijn in Nederland.

Microsoft HoloLens
Microsoft HoloLens

Waar zijn VR-brillen te koop?

Virtual reality brillen zijn op erg veel locaties te koop. Denk aan bijvoorbeeld Mediamarkt, Bol.com, Coolblue. Ook zijn er winkels die VR-brillen verhuren. Dit kan erg leuk zijn op een evenement, of als je graag wilt weten of virtual reality wat voor jou is.